“Niet iedereen kan een ster zijn, maar iedereen kan wel schitteren”
Ieder traject wordt op maat gemaakt.
Onder het kopje hulp bij staan problemen beschreven waarbij individuele behandeling/begeleiding ingezet kan worden. Bij een individueel traject werk ik één-op-één in mijn praktijk (of andere locatie wanneer dit mogelijk is) met jullie kind aan vooraf vastgestelde doelen. Dit zijn doelen die jullie als ouders belangrijk vinden, maar ook doelen die jullie kind belangrijk vindt. Kinderen hebben vaak een eigen kijk op de problemen die er spelen. Ik vind het belangrijk om daar goed bij aan te sluiten.
Welke methoden en technieken worden er ingezet?
Tijdens een individueel traject zijn er verschillende methodieken die ik kan inzetten. Dit is afhankelijk van het kind en de hulpvraag.
In een individueel traject maak ik gebruik van technieken uit de cognitieve gedragstherapie trainingen voor de sociale vaardigheid, weerbaarheidstraining, psychomotorische kindertherapie, motiverende gesprekstechnieken, en EMDR. Vaak zijn ouders ook in het traject betrokken, maar op welke manier en in welke mate wordt tijdens de intake besproken.
Voorbeelden van programma’s zijn:
- VRIENDEN: een programma voor kinderen van 7 tot 16 jaar met angst- en depressieve klachten (NJI)
- Bibbers de baas: een (groeps)programma voor kinderen van 9 tot 13 jaar met faalangst (NJI)
- Zelf plannen: een programma voor kinderen van de middelbare school die door ADHD-problematiek moeite hebben met het plannen van huiswerk (NJI)
- COMET: een programma voor kinderen en jongeren van 8 tot en met 24 jaar met een negatief zelfbeeld. (NJI is deze interventie momenteel aan het beoordelen)
- TOM-Training: een groeps of individueelprogramma, voor kinderen van 4 tot 12 jaar met een autistisch spectrum stoornis, om de sociaal-cognitieve ontwikkeling te stimuleren.(NJI)
- Braingame Brian: Dit is een gecomputeriseerde cognitieve training ingebed in een spelwereld en bedoeld voor kinderen van 8-12 jaar die problemen hebben met executieve functie (NJI)
Hoe ziet een individueel traject er in grote lijnen uit?
- Wanneer er, na een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek, besloten wordt om een individueel traject te gaan starten zal ik u een aanmeldingsformulier en (afhankelijk van de vraag en leeftijd van het kind) een gedragsvragenlijst toesturen. Hierin kunt u al uw vragen, wensen en verwachtingen kwijt.
- Met deze gegevens kan ik mij goed voorbereiden en nodig ik u (in overleg met of zonder kind) uit voor een intakegesprek. Wanneer dit gewenst is, kan dit ook aan huis plaatsvinden. In dit gesprek wordt uw hulpvraag verder besproken en gegevens, waar nodig, aangevuld en geef ik uitleg over mijn werkwijze.
- Ik probeer de begeleiding of behandeling zo kort mogelijk te houden. Als richtlijn kunt u meestal uitgaan van 7 tot 8 sessies. Iedere sessie wordt op maat gemaakt, vanuit het oogpunt van de uniekheid van ieder kind. Hiervan staan de eerste twee sessies vaak in het teken van kennismaking met het kind. De sessies zijn meestal alleen met jullie kind.
- In overleg mogen ouders de laatste 5 tot 10 minuten binnen komen, waarna het kind zelf kan beslissen wat het wilt vertellen over de sessie. Aan de hand van het huiswerk krijgt u ook een indruk van de doelen waaraan gewerkt wordt.
- Indien gewenst kan er tussentijds een consult met ouders ingepland worden. Bij langdurende trajecten vindt er ook een tussentijdse evaluatie plaats. Voel u vrij om dit ook aan te vragen.
- Aan het einde van het traject vindt er een afsluitend gesprek met ouders plaats, vooraf ontvangt u een behandelverslag.
- Na afsluiting van het traject neem ik, na 1 maand, telefonisch contact op om te vragen hoe alles loopt.
- Soms wordt er nog een extra sessie na 2 maanden met jullie kind gepland, om nog een keer stil te staan bij hetgeen wat geleerd is.
Vragen of afspraak maken?
Mocht je vragen hebben na het lezen van bovenstaande, of een afspraak willen maken, dan kunt je bellen met: 035 750 7517 of 06 1500 1985. Ook kun je onderstaand contactformulier invullen.